به گزارش یزدفردا: ایبوپروفن برای کاهش تب، بهبود درد یا التهابی که توسط شرایط مختلفی از جمله سردرد، دندان درد، کمردرد، آرتریت، گرفتگی عضلات در هنگام قاعدگی زنان، یا جراحتهای خفیف ایجاد شده باشد، مورد استفاده قرار میگیرد.
ایبوپروفن تنها برای افراد بزرگسال و نوزادانی که بیش از ۶ ماه دارند، میتواند استفاده شود.
اطلاعات مهم
مصرف ایبوپروفن، خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را در افراد افزایش میدهد. به خصوص اگر شما این دارو را به صورت طولانی مدت و یا دوز مصرفی زیاد استفاده کنید و همچنین مشکلات قلبی داشته باشید. این دارو را بلافاصله قبل یا بعد از عمل قلب (پیوند عروق کرونر یا CABG) مصرف نکنید.
ایبوپروفن همچنین ممکن است باعث خونریزی معده یا روده شود که میتواند خطرناک و تهدید کننده باشد. این وضعیت ممکن است در دوره مصرف ایبوپروفن، بدون هیچ گونه هشداری و به ویژه در افراد مسنتر اتفاق بیفتد.
ایبو پروفن را بیش از دوز تجویز شده مصرف نکنید. مصرف بیش از حد این دارو میتواند باعث ایجاد آسیب در معده یا روده شود. بهتر است در صورت امکان از ایبوپروفن تنها برای تسکین درد، التهاب یا تب استفاده کنید.
نکات مهمی که قبل از مصرف ایبوپروفن باید رعایت کردیاد آوری میشود که مصرف ایبوپروفن، خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را در افراد افزایش میدهد. به ویژه اگر فرد دارو را به صورت طولانی مدت و یا دوز مصرفی زیاد استفاده کند و یا از مشکلات قلبی رنج میبرد. حتی افرادی که مشکلات قلبی یا وضعیت ریسک کنندهای ندارند، ممکن است در دوره مصرف این دارو دچار حمله قلبی یا سکته مغزی بشوند.
مجددا یاد آوری میشود که این دارو را نباید بلافاصله قبل یا بعد از عمل باز قلب (پیوند عروق کرونر یا CABG) مصرف کنید. ایبوپروفن همچنین ممکن است سبب ایجاد خونریزی معده یا روده شود که میتواند خطرناک و حتی تهدید کننده باشد. این وضعیت ممکن است در دوره مصرف ایبوپروفن، بدون هیچ گونه علائم هشدار دهنده و به خصوص در افراد سالمند اتفاق بیافتد.
در صورتی که نسبت به داروی ایبوپروفن حساسیت دارید، یا اینکه تا به حال حمله آسم یا واکنشهای آلرژیکی شدید پس از مصرف آسپرین یا یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی را تجربه کرده اید، نباید ایبوپروفن مصرف کنید.
اگر ار علائم زیر رنج میبرید، قبل از مصرف این دارو از دکتر یا مسئول داروخانه بپرسید که آیا مصرف ایبوپروفن برای شما خطری ایجاد میکند یا خیر:
• بیماری قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، یا استعمال دخانیات
• سابقه حمله قلبی، سکته مغزی یا لخته شدن خون
• سابقه خونریزی معده یا زخم معده
• آسم
• بیماری کبدی یا کلیوی
• حبس مایعات در بدن
• یک بیماری بافت همبند مانند سندرم مارفان، سندرم سوگرون یا لوپوس.
مصرف ایبوپروفن در دوران بارداری و شیر دهی
مصرف این دارو در سه ماهه آخر بار داری ممکن است باعث ایجاد آسیب به جنین شود. اگر باردار هستید، ایبوپروفن را بدون تجویز و توصیه پزشک مصرف نکنید.
هنوز شواهد کافی درباره این مورد وجود ندارد که آیا مصرف داروی ایبوپروفن در شیر مادر نفوذ پیدا میکند و روی نوزاد تاثیر میگذارد یا خیر، اگر در دوران شیردهی قرار دارید، قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت نمائید.
ایبوپروفن را بدون تجویز پزشک، برای کودکان زیر ۲ سال در نظر نگیرید.
نحوه مصرف
ایبوپروفن را حتما با تجویز پزشک مصرف کنید. دارو را به همان صورتی که روی جعبه یا برگه راهنمای مصرف نوشته شده و دکتر برایتان تجویز کرده، مصرف نمایید. همچنین از مصرف دوز بیشتر و یا برای مدت زمان طولانیتر این دارو خودداری کنید. تا حد امکان از کمترین میزانی که تنها باعث بهبود وضعیت فعلیتان میشود، استفاده نمایید.
از مصرف بیش از حد میزان تجویز شده، خودداری نمائید. مصرف بیش از حد ایبوپروفن میتواند باعث ایجاد آسیب در معده یا روده شود. بیشترین میزان مصرف مجاز این دارو در بزرگسالان، در هر دوز ۸۰۰ میلی گرم و یا در هر روز، ۳۲۰۰ میلی گرم (۴ دوز مصرفی) میباشد. فقط به کمترین میزانی از این دارو اکتفا کنید که باعث بهبود درد، تورم یا تب میشود.
میزان مصرف ایبوپروفن در کودکان، به وزن و سنشان بستگی دارد. مواردی را که در مورد میزان مصرف ایبوپروفن برای کودکان، نوشته شده را به دقت مد نظر قرار بدهید. اگر سوالی در مورد نحوه مصرف دارید، از دکتر یا مسئول داروخانه بپرسید.
برای اینکه درد معده را به هنگام مصرف این دارو به حداقل برسانید، آن را به همراه غذا یا با شیر استفاده کنید.
گونه مایع این دارو را قبل از مصرف به خوبی تکان دهید. همچنین از آن در برابر یخ زدگی محافظت کنید.
نوع جویدینی ایبوپروفن را قبل از قورت دادن باید به خوبی بجویید.
اگر این دارو را به مدت طولانی مورد استفاده قرار میدهید، ممکن است نیاز باشد تا به صورت دورهای، آژمایشاتی را برای بررسی سلامت خود انجام بدهید.
دارو را در دمای اتاق نگهداری کنید و دور از گرما و رطوبت قرار دهید.
تمامی دستورالعمل ها، راهنماها و نکات مورد نظر برای مصرف این دارو را به دقت مطالعه نموده و در صورتی که هر سوالی داشتید، تنها از دکتر یا مسئول داروخانه سوال کنید.
مصرف بیش از اندازه یا کمتر ایبوپروفن معمولا زمانی که مورد نیاز است مصرف میشود، بنابراین در اغلب موارد احتمالا یک برنامه زمانی واحد برای مصرف آن وجود ندارد. در صورتی که یک برنامه زمانی مشخص برای مصرف این دارو داشتید، اگر یک بار مصرف ایبوپروفن را فراموش کردید، به محض یاد آوری، آن را مصرف کنید. اما اگر زمان یاد آوری شما، بسیار نزدیک به زمان مصرف وعده بعدی قرص بود، دوز فراموش شده را دیگر مصرف نکنید. توجه داشته باشید که برای جبران دوز مصرفی فراموش شده، داروی اضافی مصرف نکنید.
چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز این دارو را مصرف کردید، به اورژانس مراجعه کنید و این مسئله را به پزشک اطلاع دهید و از آنها کمک بگیرید.
علائم مصرف بیش از حد
حالت تهوع و استفراغ، دل درد، خواب آلودگی، مدفوع سیاه یا خونی، سرفه به همراه بالا آوردن خون، تنفس سطحی و کوتاه، غش کردن یا بیهوش شدن.
در چه مواردی در دوره مصرف ایبوپروفن باید خودداری کنید؟از نوشیدن الکل بپرهیزید؛ زیرا ممکن است خطر خونریزی معده را افزایش دهد.
از مصرف آسپرین در کنار مصرف ایبوپروفن اجتناب نمایید. اگر در حال مصرف آسپرین برای پیشگیری از سکته مغزی یا حمله قلبی هستید، از مصرف ایبوپروفن بپرهیزید؛ زیرا ایبوپروفن میتواند ازتاثیر آسپرین در محافظت از قلب و رگهای خونی بکاهد. در صورتی که اجبار در مصرف هر دو دارو در کنار یکدیگر وجود دارد، ایبوپروفن را حداقل ۸ ساعت قبل یا ۳۰ دقیقه بعد از آسپرین، مصرف نمایید.
قبل از استفاده از هر گونه داروی سرما خوردگی، آلرژی یا مسکن، از دکتر یا مسئول داروخانه در مورد امکان مصرف همزمان این داروها سوال کنید. زیرا بسیاری از داروهایی که به صورت آزاد به فروش میروند، حاوی آسپرین هستند و یا بسیار به ایبوپروفن شبیه هستند. مصرف این گونه داروها به همراه یکدیگر میتواند سبب ورود یک ماده دارویی به میزان بیش از حد در بدن خود شوید. قبل از مصرف هر گونه دارویی بررسی کنید که آیا حاوی آسپرین، ایبوپروفن، کتوپروفن یا ناپروکسن هستند یا خیر!
عوارض جانبی
اگر هر گونه نشانههای آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل عطسه، آبریزش از بینی، خس خس سینه یا به دشواری نفس کشیدن، کهیر، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
اگر علائم سکته مغزی یا حمله قلبی را داشتید، سریعا با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. این نشانهها شامل مواردی نظیر: درد قفسه سینه که تا آرواره یا شانههای شما امتداد پیدا کند، بیحسی یا ضعف ناگهانی در یک سمت از بدن، لکنت زبان، ورم پا، احساس تنگی نفس.
در صورتی که هر یک از موارد را تجربه کردید، مصرف ایبوپروفن را متوقف کنید و به سرعت مسئله را به پزشک خود اطلاع دهید:
• ایجاد تغییراتی در دید
• تنگی نفس (حتی به صورت خفیف)
• تورم یا افزایش ناگهانی وزن
• علائم خونریزی معده – مدفوع تیره رنگ یا خونی، سرفه به همراه بالا آوردن خون، استفراغی که در آن دانههای مشابه قهوه مشاهده شود
• مشکلات کبدی – علائم: حالت تهوع، درد در قسمت بالای شکم، خارش، احساس خستگی، علائمی شبیه آنفولانزا، کاهش اشتها، ادرار تیره رنگ، مدفوع به رنگ خاک رس، یرقان (زرد شدن پوست یا چشمها)
• مشکلات کلیوی – علائم: ادرار ناچیز یاعدم ادرار، ادرار دردناک یا به سختی ادرار کردن، تورم در پا یا مچ پا، خستگی یا تنگی نفس
• کاهش گلبولهای قرمز خون (آنمی) – علائم: رنگ پریدگی، احساس سبکی در سر یا تنگی نفس، ضربان تند قلب، اختلال در تمرکز
• واکنشهای پوستی شدید – علائم: تب، گلو درد، تورم در صورت یا زبان، قرمزی و سوزش چشم ها، درد پوست به همراه ایجاد جوشهای پوستی به رنگ قرمز یا ارغوانی که ممکن است تا صورت یا قسمت بالا بدن گسترش پیدا کنند و سبب ایجاد تاول یا پوسته پوسته شدن شود
عوارض جانبی شایع در اثر مصرف داروی ایبوپروفن عبارتند از:
• معده درد، سوزش قلب، حالت تهوع و استفراغ
• نفخ، اسهال و یبوست
• سرگیجه، سردرد و عصبانیت
• خارش خفیف و جوش
• وز وز گوش
البته لازم است یادآور شویم که عوارض جانبی دیگری نیز ممکن است در صورت استفاده از این دارو بروز دهد. در صورت مشاهده عوارض دیگر فورا به پزشک مراجعه کنید.
تاثیر داروهای دیگر بر ایبوپروفن (تداخل دارویی)
اگر از داروهای ضد افسردگی مانند سیتالوپرام، اس سیتالوپرام، فلوکستین (Prozac)، فلووکسامین، پاروکستین، سرترالین (زولوفت)، ترازودون یا ویلازودون مصرف میکنید، قبل از استفاده ایبوپروفن با دکتر خود مشورت کنید و از او بپرسید که آیا مصرف همزمان این داروها برای شما مشکلی ایجاد نمیکند.
مصرف هر داروی دیگری به همراه یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی، میتواند باعث شود که به راحتی دچار کبودی یا خونریزی شوید.
در صورتی که هر یک از داروهای زیر را مصرف میکنید، از پزشک خود یا مسئول داروخانه در مورد مصرف همزمان ایبوپروفن به همراه این دارو ها، سوال کنید:
• لیتیوم
• متوترکسات
• رقیق کنندههای خون (مانند وارفارین، کومادین، جانتووین)
• داروهای قلب یا فشار خون (شامل داروهای مدر یا قرص آب)
• داروهای استروئیدی (مانند: پردنیزولون)
البته فهرست بالا همه داروهایی که با ایبوپروفن تداخل دارند را در بر ندارد. به همین دلیل سایر داروها نیز ممکن است با این قرص تداخل پیدا کنند، از داروهای با نسخه و بدون نسخه (آزاد)، ویتامینها گرفته تا داروهای گیاهی.
نتیجه گیری
به یاد داشته باشید که این دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید و هیچ گاه داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید و از ایبوپروفن تنها در صورت که تجویز شده استفاده نمایید.
منبع: drugs- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 07,ژانویه,2025